duminică, 13 ianuarie 2013

The Prince of pop art



Asa a ajuns sa fie denumit Andy Warhol,un ilustratorul de revite glossy care a devenit cel mai influent artist al celei de-a doua jumatati a secolului 20. Un artsit de geniu, un comercial pus pe glume in culori stridente care a transformat visul american intr-o realitate incontestabila.

Andy a debutat ca si grafician de reclame, a facut ilustratii pentru revistele de moda si a decorat vitrinele magazinelor. A ajuns sa fie remarcat destul de repede. Odata cu acest fapt a inceput sa expuna in galerii de moda si sa frecventeze cercuri inalte.
La inceputul anilor '60, Warhol a inceput sa picteze, dar asta nu inseamna ca a renuntat la estetica reclamei. Este cunoscut pentru intierea sticlelor verzi de Coca- cola si a conservelor de supa Campbell pe care le-a ridicat la rangul de capodopere pop art, numai in ideea ca arta trebuie sa fie accesibila.

"What's great about this country is that America started the tradition where the richest consumers buy essentially the same things as the poorest. You can be watching TV and see Coca-Cola, and you know that the President drinks Coke, Liz Taylor drinks Coke, and just think, you can drink Coke, too. A Coke is a Coke and no amount of money can get you a better Coke than the one the bum on the corner is drinking. All the Cokes are the same and all the Cokes are good. Liz Taylor knows it, the President knows it, the bum knows it, and you know it."

Chiar daca dadea dovada de o imaginatie abundenta in arta sa, cand era vorba sa se exprime verbal, Andrew Warhola,pe numele lui intreg intriga audienta cu declaratii de genul „sunt foarte superficial“ sau „prefer sa raman un mister“. Deasemenea Warhol nu a fost deloc generos cu jurnaliştii. Obişnuia să spună că articolele nu trebuie citite, ci măsurate în centimetri.În 1980 încă mai susţinea că ar fi virgin, dar unul dintre biografii săi a descoperit că figura în registrele unui spital unde îşi tratase o boală cu transmitere sexuală în anii '60. Cu toate astea niciciodată nu a încercat să-şi nege homosexualitatea.

Andy deschide pe Lexington Avenue din New York, The Factory, studioul-fabrică, unde portretele unor celebrităţi ca Marilyn Monroe, Elvis Presley sau Elizabeth Taylor apar pe bandă rulantă, unde elitele avangardei newyorkeze îşi dau întâlnire, unde petrecerile par să nu se termine niciodată, nici drogurile.





cine e?
ce

Era un extravagant cu 200 de peruci şi o colecţie de ceasuri Rolex
Se îndoia că a fost vreodată capabil să iubească


ce a facut?

A distrus tipare şi a creat altele
a transformat visul american într-o realitate incontestabilă
a abuzat de tot ce ofereau anii '60
abuzează de produse de larg consum
Andy devenea The Prince of Pop Art şi deschidea The Factory, cel mai faimos studio al unui artist din toate timpuril
 folosindu-se de simboluri capitaliste în loc să se folosească de emoţii?
Decorează vitrinele caselor de modă,
Obişnuia să spună că articolele nu trebuie citite, ci măsurate în centimetri.
colecţionar înrăit, aduna tot ce-i pica în mână, de la antichităţi şi opere de artă la bijuterii sau jucării.


Schite:
În vara lui 1962, Andy Warhol expune la Ferus Gallery din Los Angeles.Susţinătorii expresionismului abstract, curent care dominase arta americană de după război, nu se abţin de la comentarii maliţioase. Este marele debut al lui Warhol în pop art şi al pop art-ului în America.

Hotărât să devină un mare pictor, oferă 50 de dolari pentru o idee unui prieten, iar acesta îl sfătuieşte să picteze ce-i place cel mai mult

deschide în acelaşi an, pe Lexington Avenue din New York, The Factory, studioul-fabrică, unde portretele unor celebrităţi ca Marilyn Monroe, Elvis Presley sau Elizabeth Taylor apar pe bandă rulantă, unde elitele avangardei newyorkeze îşi dau întâlnire, unde petrecerile par să nu se termine niciodată, nici drogurile.

Pictează scene comice, bani, vedete, produse de larg consum, sinucideri, accidente şi dezastre, tot ce ţine de societatea americană în care trăieşte, nu-i scapă nimic, nici măcar scaunul electric, şi trasează o filosofie a noii mişcări artistice al cărei promotor a devenit peste noapte.

Anii '60 sunt cea mai creativă perioadă din cariera lui, sunt anii în care visul american era pe buzele tuturor, iar Andy Warhol întruchipa materializarea acestuia

Bob Dylan, Lou Reed, Truman Capote şi Mick Jagger erau nelipsiţi de la The Factory, a cărei atmosferă dominată de amfetamină şi superstaruri va deveni legendară. Tot aici îşi făceau apariţia Salvador Dali sau Allen Ginsberg, David Bowie sau Joe Dallesandro, tânăra creatoare de modă Betsey Johnson şi mulţi alţii.

În anii `80 Warhol deja îşi mutase reşedinţa de noapte la celebrul Studio 54 de pe West 54th Street, unde mai puteau fi văzuţi Bianca Jagger, Diana Ross, Elton John, Donald şi Ivana Trump, Truman Capote, Margaux Hemingway etc.


Obişnuia să spună că articolele nu trebuie citite, ci măsurate în centimetri.

Niciodată nu a încercat să-şi nege homosexualitatea.


http://ro.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol


Tipologia femeilor

Cu toate ca e ultimul lucru pe care mi-l doresc o dau in tipologia tuturor femeilor. Ajung genul de fata care vrea sa-si schimbe prietenul, sacaitoare si cicalitoare la orice pas. Si nu e vorba ca e doar de aceea scurta perioada din luna care dupa cum bine stim ne transforma pe noi femeile in mici monstruleti. Mi se intampla sa ma trezesc si sa incep sa comentez asa din neant: "aia nu-mi convine!","aia nu-mi place!","tot eu fac totul!".
"De ce doar eu sa fac de mancare?!" Mie imi place sa gatesc, chiar ma relaxez gatind, care ca orice lucru ca re ajunge sa fie un "must do", incepe sa imi displaca. Cand vede ca nu am chef sa sunt obosita/bolnava ( se intampla mai des decat ar trebui), mai incepe el sa prepare ceva, dar in majoritatea cazurilor, daca ma tin puterile, preiau eu pentru ca stiu ca mai multumita o sa fiu dupa ce termin.
La fel e si cu ordinea/curatenia. Fac eu cat pot dar la un momentdat ma enervez cand vad ca nu se pastreaza si fac scandal. Mi se pare normal de altfel. Dar aici pot sa spun ca suntem amandoi de vina. Ne asemanam, pentru ca suntem comozi amandoi. Prea comozi sa aruncam un ambalaj. Mai bine il lasam pe birou chiar daca cosul de gunoi e dedesupt! E vina mea si mai mult pentru ca l-am invatat asa."Iubitu ce vrei sa mananci?","Iti spal ceva haine?". In fond daca fac pentru mine de ce sa nu fac si pentru el? Ce ma deranjeaza defapt e cand eu fac si el sta degeaba.
Si asa incep sa cicalesc. Si sunt ca o tata. Vreau sa fie mai ordonat si mai putin comod. Faza cu comoditatea, asa cum i-am explicat si lui o sa-l lipseasca de multe lucruri bune. Dar nu vreau sa fiu asa, nu vreau sa tot stau cu gura pe cineva, dar nici nu pot sa las de la mine. Din toate punctele de vedere, mai putin asta sunt prietena perfecta! O fi asta punctul in care ajunge orice femeie in relatia ei? O fi asta cursul natural al lucrurilor? Sa faci de toate ca sa faci placere barbatului, pentru ca mai tarziu a obosi si a deveni cicalitoare, urmand sa fi parodiata de rasa masculina? ( "Asa-s femeile!")