marți, 6 noiembrie 2012

Radio Guerrilla


"Sfârşitul anului 2004 găsea spaţiul FM sufocat de radiouri-robot, lipsite de conţinut şi cu formă monotonă. Ascultătorilor nu le erau oferite repere-model, demne de urmat şi de admirat. Radioul fusese transformat într-o maşină care vorbeşte fără să asculte şi să stimuleze reacţi coerente. Publicul era dispreţuit şi programat cu sânge rece să participe la un experiment de anticomunicare în masă.
Pe 29 noiembrie însă, a apărut Radio Guerrilla, o formaţiune de eliberare a radioului de sub teroarea amorţirii, a lipsei de comunicare reală, care urmăreşte instaurarea stării de normalitate a dialogului, a bucuriei jocului, a inventivităţîi şi empatiei. Un radio premium, care şi-a propus să fie adult în conţinut, personalitate, stil de revoltă, atitudine, informaţie şi muzică.
Eliberadio continuă..." Aşa este descris "the big bang-ul" radioului pe pagina lor de facebook.

            Radio Guerrilla este un post de radio din România, deţinut de grupul media Realitatea-Catavencu.Radio Guerrilla a început să emită în Bucuresţi la dată de 29 noiembrie 2004, fiind lansat de grupul de presă Academia Cațavencu. Primul buletin de știri al Radio Guerrilla, difuzat la ora 11:00, a fost prezentat de Adrian Năstase, iar cel de la ora 12:00 a fost prezentat de Traian Băsescu, cei doi fiind la acel moment în cursa electorală pentru președenția României, turul al doilea. Unele persoane care au făcut parte din echipa de radio de la început au fost, şi unii încă sunt,  Gianina Corondan, Mihaela Rădulescu, Răzvan Exarhu, Mihai Dobrovolschi şi Liviu Mihaiu.
            Targetul radioului, persoane cu vârste între 25-44 de ani,  este cel al cărui exponent este omul liber, informat, credibil, surprinzător, ironic, seducător, creativ, revoltat cu nonşalantă. Radio Guerrilla este cel care declanşează acţiunea de eliberare a radioului de plictiseală şi conformism. Acest radio îşi propune să elibereze radioul de roboti, în timp ce majoritatea posturilor de radio de la ora 10.00 trec pe automat cu lista lor de melodii, cu aceleaşi reclame şi merg tot aşa până seara. Radio Guerrilla ne inspiră prin motto-uri precum : "Liberte, egalite, sănătate!"sau " La unica radio con cojones".Unul din         Jingle-urile Radio Guerrilla sună aşa: "Într-o ţară normală, oamenii fac dus în fiecare zi! Într-o ţară normală, chiştoacele nu se aruncă în nisipul unde se joacă aia mici! Într-o ţară normală femeile nu sunt pipăite pe stradă! Într-o ţară normală nu se claxonează pe stradă. Într-o ţară normală, muzică Radio Guerrila ar fi una normală! Radio Guerrilla , Eliberadio!" (http://www.youtube.com/watch?v=NU2FNBy_hBQ)
            Cei care ascultau radio guerrilla de pe la începuturi, şi nu numai, probabil au auzit de asa-zisul "Atlas de mitocănie urbană" în care se enumeră titluri precum: "Bădăranul de cinematograf", "Cocalarul de trafic", "Pitipoanca de companie","Mogaldanul de pază" etc. 
Pitzipoanca de companie a.k.a Siliconatus Felină - Poate cea mai răspândită specie din faună urbană, Pitzipoanca de companie se distinge uşor în peisaj, numele vorbind de la sine despre apucăturile speciei. Superficială, stridentă şi opulenţă, ea se va afişa întodeauna în dreapta unui Mârlan de Dorobanţi sau a unui ţăran de Mall. Fiinţe nocturne de tip club, portă de-alungul zilei, indiferent de condiţiile atmosferice, ochelari de soare mari şi negri pentru protecţia ochilor. Aflată permanent în căutarea hranei, au un dotare genţi mari şi scumpe de marcă evidentă. Sunt fiinţe comunicative, telefoanele mobile devenind de-a lungul vremii o prelungire firească a urechii. Le place să apară la televizor unde să vorbească despre orice. Visul lor este ca, măcar odată în viaţă, o cunoscută revistă de poze să le publice fotografia şi să le laude pentru preţurile exagerate ale veşmintelor şi accesorilor. Apelativul "Hai, faţa!" este de departe cel mai utilizat în comunicarea verbală.




Programul radioului

De Luni până Vineri
06.00 Matinal Extrem
07.00 Guerrilla de Dimineaţă
10.00 Eliberadio
13.00 Asta la revistă mesei,nene!
14.00 GuerriLight
17:00 Guerrilla Logout
20:00 Chillău
De la oră 23 însă, în fiecare zi o emisiune diferită:
Marţi - Zona Liberă, Miercuri - Guerrilla Social Club, Joi - Retro Electro, Vineri - Guerryparty1.00 Intră Guerrinight
Sâmbătă
08.00 Războiul Sfârşiţului Săptămânii
12.00 Topshow
13.00 Siesta Weekend
17.00 Prima bandă
21.00 Guerrinight
Duminică
08.00 Războiul Sfârşiţului Săptămânii
12.00 Vocea filmelor
13.00 Siesta Weekend
17.00 Prima bândă
22.00 NoMansLand
01.00 Guerrinight

Culoarea, chintesenţa estetici


Încă din cele mai vechi timpuri culoarea a fost folosită de om, atribuindu-se cele mai interesante semnificaţii însă abia din secolul XVII va lua amploare studiul ştiinţific al culorilor. Studiul culorilor se numeşte azi cromatologie. Primele încercări de înţelegere a cromaticii se datorează filozofilor greci (Pitagora, Aristotel, Platon). După cercetările si experimentele făcute de specialişti s-a demonstrate că îmbinarea culorilor poate influenţa şi modifica starea de comfort şi în special psihicul omului. Suntem încojuraţi de culori şi acestea ne afectează psihicul în mod direct. Fiecare culoare poate afecta în mod diferit fiecare persoană dar în general influenţează asemănător în toate cazurile. Cele mai importante dintre efectele asupra psihicului sunt crearea unor iluzii privind la distanţă, temperatură şi influenţă asupra dispoziţiei generale.De exemplu culorile închise au efect negativ, depresiv, descurajator, culoriile prea vii sunt obositoare, iar culorile deschise au efect pozitiv, vesel optimist, stimulativ.
Pentru a evidenţia ceva folosim culori vii pentru imagini, încadrare sau fontul textului. Pentru a atrage atenţia în general pentru un site sau o publicaţie folosim culori şi combinatii de cromatice vesele însă cât mai adecvate conţinutului.
Compoziţia cromatică sau culoarea sunt complet răspunzătoare de îndeplinirea necesităţiilor tehnico-funcţionale. Datoria lor e să întarească conturul formelor în aşa fel încât să permită o percepţie vizuală adecvată şi o anumită preluare emoţională a lucrurilor ce vor a fi transmise. De aceea e foarte importantă alegerea combinaţiilor de culorlor. Alegerea unei combinaţii nepotrivite de culori poate duce la un efect negativ sporit. Discordanţa dintre culorile folosite şi imaginea care trebuie transmisă duce la scaderea în masă a persoanelor care citesc acea publicaţie din cauza impresiei lasate. De exemplu nu se pot folosi culori vii si aprinse (roz, galben, verde) într-un titlu precum “Mama a fost omorâtă de fiul ei cu o lovitură de ciocan în cap”  După cum se observă se transmite o stare veselă, când defapt sentimentul dorit ar trebui să fie e cel de tristeţe . În anumite cazuri se poate folosi culoarea roşie pentru a scoate în evidenţă ştirea.
Culorile sunt prima impresie pe care o lasă o publicatie, primul  impact cu ochii cititorului. Si tocmai de asta le folosim. Ca impactul sa fie mai mare. Sa dea iluziea de news flash. Ele crează imaginea vizuală a textului. Cu toţii ştim că prima impresie contează mult. Ea poate decide dacă publicaţia este urmărită mai departe sau nu. Culorile sunt ambalajul publicaţiei, conturul. Iar cu toţii ştim că un lucru bine conturat nu iese neobservat.
În concluzie culorile sunt importante. Folosiţi culori! Folosiţi culori ca să arataţi ce simţiti. Folosiţi culori ca să transmiteţi. Culorile deschid portalul spre mintea cititorului.