sâmbătă, 4 decembrie 2010

Nopti de Vama

Nopti de Vama este cartea pe care o citeste tipa simpatica cu esarfa care sta în fata ta în trenul accelerat Bucuresti-Mangalia. Sau cartea care sta sa cada din rucsacul unui tânar care asteapta pe peron un tren care îl va duce mai aproape de mare. E cartea de pe noptiera celei care înca nu a ajuns în Vama, dar se viseaza deja pe nisipurile fine, învaluita de mireasma libertatii. Este cartea de sub perna tuturor celor care asculta Vama Veche si abia asteapta sa se faca vara sa ajunga iar la mare.
Nopti de Vama este cartea scrisa de Dan Nita care cuprinde 37 de povestioare legate mai mult sau mai putin de termenul Vama. Caci stim cu totii ca Vama nu e doar o statiune. Vama e o destinatie. O destinatie spre Libertate si Locul Cel Fara de Griji. E un still de viata. "Toata lumea poarta esarfe in vama" spunea un prieten de al meu, ca si cum ar fi spus "Totul e alb la Polul Nord".
Într-un fel sau altul aceste povestiri va vor aduce amintiri placute legate de Vama sau pur si simplu de mare. Iar celor care nu au fost înca la mare, le va face un chef asa nebun încât chiar daca e toamna sau iarna , ei isi vor rezerva o cazare pentru la vara.
Povestile se întâmpla atât în realitate cât si în carti. Iar aceste povestiri au loc ori în vama, ori pe tren, ori într-o alta drumetie. Ce e cel mai interesant e ca nu doar sunt cu totul diferite intâmplarile dar povestile au stiluri diferite de redactare, una mai dubioasa ca alta. Preferata mea e cea cu acelasi nume ca si titlul.
Nopti în Vama este cartea care mi-a soptit : Fugi în mare, valurile te asteapta!

3 comentarii:

Alina spunea...

... mi-e dor de vama :)

Linn spunea...

si mieee

Anonim spunea...

Multam fain de asa comentariu frumos - ma bucur mult ca ti-a placut

Dan