miercuri, 24 martie 2010

De ce ai mai vrea sa fi diferit?


De ce ai mai vrea sa iesi in evidenta? De ce ai vrea sa fi superior cand nimeni nu e?
Am inceput sa citesc "M-am hotarat sa devin prost" de Martin Page. E vorba despre un om inteligent care considera inteligenta o povara. O considera sursa nefericirii sale. Din cauza ei, el e singur si mizarabil si vrea sa scape.
In aceasta carte este preluata aceasi tema ca si in marele opere eminesciene precum Scrisoarea I, Luceafarul, Oda in metrul antic, Glosa etc. Omul superior este mereu dornic de a-si schimba conditia, locul in societate, din cauza ca e singur. Se lupta sa devina una cu cei comuni. Prin definitie comun inseamna obisnuit, neoriginal, banal. Desi omul de geniu are tot ce si-ar putea dori un om comun el se lupta sa renunte la acele daruri insa de fiecare data dorinta lui e refuzata, el ramanand singur, si inutil superior tuturor.
Atunci de ce am vrea sa ajungem superiori? Ca sa fim singuri? Singuratatea e cea mai mare frica a mea. Dar nici nu vreau sa fiu mediocra. Eu voi "lupta" ca sa ajung ca si cel mai bun, fara sa il depasesc.

4 comentarii:

Romina.R. spunea...

fa asta cum stii tu mai bine!

Andrei Ghiorghe spunea...

Nu e o carte stralucita, oameni sunt unici si incomparabili. Individualitatea, egoismul, egocentrismul sunt ceea ce ne definesc ca si supravietuitori.

Linn spunea...

nu spun ca oamenii nu ar fi diferiti, ci ca unii se straduiesc sa exagereze cu acest lucru.
cat despre egoism in legatura cu supravietuirea, ei bine acesta se refera la o viata mediocra. Si anume, a trai dupa niste instincte.
daca vrei sa afli mai multe despre asta intra aici:
http://www.tophabits.ro/dezvoltare-personala/creierul-reptilian

Alina spunea...

ai o leapsa de la mine :) http://ordinary-stuff.com/?p=2938